Vragen? Neem contact met ons op!

078 69 184 05

Afscheidsdienst
Crematiedienst
Organisatie van de uitvaart
Dragers / uitvaartassistenten
Zelf meedoen
Catering
Onze kleding

afscheidsdienst

Gedenken / troost ervaren

In de afscheidsdienst wordt herdacht en woorden van troost gedeeld. Als het een kerkelijke dienst betreft heeft een voorganger daar een verzorgende rol in. Bij een een algemene dienst vervullen  wij zelf de inhoudelijke en begeleidende rol. 

Het leven vieren

De jongere generaties, waarvan de trend is die zij minder kerkelijk betrokken zijn, benaderen afscheid nemen op een andere wijze. De nadruk ligt om het voorbije leven van de overledene te vieren. Door vernieuwende rituelen vorm te geven zijn wij in staat om de tijd van nu te vertalen voor de anders georiënteerden.

Traditioneel

Wij zijn ons bewust van het feit dat veel ouderen waarde hechten aan de traditionele manier van afscheid nemen. Daarom verstaan wij de oude gebruiken en zijn we nog steeds bekend met de kerkelijke elementen die daar bij horen.

Vragen? Direct persoonlijk contact!

Nieko Noordzij

info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05

crematiedienst

In crematorium

Een crematiedienst kan zowel seculier als kerkelijk worden ingevuld. Diverse keren hebben we samengewerkt met een voorganger tijdens een crematiedienst. Vaker is zowel de begeleidende als de inhoudelijk taak aan ons om een waardevolle crematiedienst te verzorgen. 

Crematie, maar afscheidsdienst elders

Het komt ook voor dat de afscheidsdienst niet in de aula van een crematorium plaatsvindt maar elders. Dit kan in een zaal, aula of gelegenheid in eigen woonplaats zijn, of waar dan ook. Na de plechtigheid wordt de overledene naar de rouwauto begeleid en door de famlie met of zonder genodigden uitgeleide gedaan. De rouwauto vertrekt dan zonder familie naar het crematorium. 

Aanwezig bij invoer 

Het is mogelijk om als naaste familie aanwezig te zijn als de kist in de oven wordt ingevoerd. Vooraf hebben we in onze gesprekken de waarde en de voor en tegens doorgesproken. Belangrijk is hierbij te beseffen dat deze handeling niet gelijk gesteld moet worden met het laten dalen van de kist in het graf tijdens een begrafenis. 

Vragen? Direct persoonlijk contact!

Nieko Noordzij

info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05

organisatie van de uitvaart

Perfectie / Draaiboek

Op de dag van de uitvaart, die zo perfect mogelijk is voorbereid, vinden wij het van belang dat er rust en orde is. Indien nodig wordt er voor de familie een duidelijk draaiboek gemaakt, zodat iedereen precies weet waar hij / zij aan toe is. Verder: tijd is tijd, dat wil zeggen als een uitvaart (ongeacht of het nu druk is ja of nee) om 14.00 uur moet beginnen, dan beginnen we niet om 14.05 uur. Niet alleen zorg en toewijding, maar ook organisatietalent, dat mogen mensen van ons verwachten.

Vrij

Natuurlijk zijn er ook situaties waarbij er van te voren bewust wordt gekozen om vrij en niet 'te strak' te zijn in de organisatie. Als een familie de dingen wil laten gaan zoals het gaat, gewoon spontaan, dan laten we dit ook zo gebeuren.

Reserveringen

Niets wordt aan toeval overgelaten, tot het voorbereiden van parkeerplaatsen toe. Hiervoor hebben wij zelfs speciale borden laten maken. Deze worden gebruikt om bij een aula, kerk, of begraafplaats parkeerplaatsen te reserveren voor de familieleden.

Organisatie op de begraafplaats

Op de begraafplaats lopen we een route waarover we hebben nagedacht. Het is belangrijk dat iedereen dan zo goed mogelijk voor de geluidsinstallatie komt te staan, maar we letten ook op de privacy van de naaste familie. Een ander punt van aandacht is het uit handen geven van de overledene, het plaatsen van de kist op het graf. De opstelling van mensen wordt zodanig gekozen, dat eerst iedereen een plaats inneemt in de nabijheid van het graf. Pas als dat heeft plaatsgevonden, zal de kist op het graf worden geplaatst. Er zijn mensen die als reactie aangaven dat zij ons werk als 'koninklijk' hebben ervaren. 'Jullie hebben het in de vingers", is een term die we nogal eens terug horen.

Extra tijdsreservering crematorium

Heel vaak maken we gebruik van de mogelijkheid om extra tijd in de aula en de condoleanceruimte te gebruiken. Juist om situaties te voorkomen dat door ons aan familie en genodigheden moet worden aangegeven dat de ruimte moet worden vrijgegeven voor een volgende plechtigheid. Personeel in het crematorium is er inmiddels aan gewend dat, als wij een uitvaart komen verzorgen, wij niet alleen op tijd zijn, maar dat ook de zaal weer op de afgesproken tijd beschikbaar is. Met deze extra tijdreservering is dit nagenoeg altijd mogelijk. 

Vragen? Direct persoonlijk contact!

Nieko Noordzij

info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05

dragers / uitvaartassistenten

Stijl

Daar waar familieleden niet zelf de kist begeleiden / dragen wordt dit verzorgd door onze dragers. Soms is er ook een verdeling. Bijvoorbeeld dat familieleden in een aula of kerk de kist begeleiden  en dat onze dragers dit verzorgen buiten de aula / kerk en op de begraafplaats. Naast het begeleiden / dragen van de kist worden ook assisterende uitvaarttaken door hen verzorgd. Wij hechten er grote waarde aan dat de bijdrage door de dragers / uitvaartassistenten in orde en stijl plaatsvinden. 

Kleding

De dragers zijn in kostuum met eventueel een overjas gekleed. De  kledingkleur kan zowel zwart als grijs zijn. Dit is altijd in overleg, evenals het wel of niet dragen van hoeden of handschoenen. Soms, als het bij de situatie past en het de wens van de familie is, doen onze dragers hun werk in casual kleding.

Vrouwelijke dragers

Regelmatig maken we ook gebruik van vrouwelijke dragers. Indien gewenst wordt dit bij de voorbereidingen besproken. 

Jonge (studenten) dragers

Bij de uitvaart van een jong persoon kan het passend zijn om van jonge studentendragers gebruik te maken. Een en ander wordt zorgvuldig doorgesproken en de voor en tegens van alle mogelijkheden toegelicht. 

Vragen? Direct persoonlijk contact!

Nieko Noordzij

info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05

zelf meedoen

Open houding

Sommige mensen vinden het heel waardevol om zelf actief betrokken te zijn bij een uitvaart. Daar staan wij zeker voor open.  Dit geldt ook voor de voorbereidingen van de uitvaart. Wij maken mee dat mensen zelf de laatste verzorging doen, of zij maken een rouwkaart. Zij verzorgen de postverzending, doen zelf de aangifte van overlijden. Ook geven zij mede invulling aan de afscheidssamenkomst. Een enkele keer heeft men ook zelf de kist gemaakt.

Aanvullend / Facilitair aanwezig

In goed overleg met elkaar bepalen we welke taken de familie of mantelzorger zelf doet, en welke taken door ons gedaan moeten worden. Wij zijn (op de achtergrond) dan alleen aanvullend / facilitair aanwezig. Bijvoorbeeld: de laatste verzorging wordt door de familie zelf gedaan, terwijl specifieke handelingen zoals het sluiten van de mond, enz. later door ons wordt uitgevoerd. Wij leveren bijvoorbeeld een kist, de koeling, de rouwauto (met chauffeur) terwijl de familie zelf voor de benodigde mensen zorgt.

Dragen van de kist

Regelmatig komt het voor dat familieleden en/of vrienden zelf de kist begeleiden / dragen. Wij zorgen dan voor een goede voorbereiding zodat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht. Daarbij wordt soms ook het 'oefenen' van het dragen van de kist niet vergeten. 

Vragen? Direct persoonlijk contact!

Nieko Noordzij

info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05

catering

Kopje koffie

Niets is zo belangrijk om elkaar ook te kunnen ontmoeten, vooral na de uitvaart. Dit kan met een grote groep of juist in een besloten familiekring. Het kopje koffie of thee is daarbij een ontspannnen gebaar.

Meer dan koffie

Het is voor ons zeker niet vreemd om mee te denken in de vormgeving van de koffietafel. Het resultaat is een met zorg uitgekozen koeksortering tot een symbolisch opgemaakt koekje waarbij de kleur of het thema van de uitvaart is terug te zien. Speciale wensen rond het aanbieden van alcoholische dranken, (luxe) broodjes enz. worden met zorg geregisseerd. 

Catering op locatie

We hebben ruime ervaring in het verzorgen van catering op locatie. U kunt denken aan catering tijdens een uitgebreide condoleance op een prive locatie of een afsluitbuffet voor familie en genodigden na de uitvaart. Dit kan van een uitgebreide koffietafel tot een gevarieerd buffet zijn.

Vragen? Direct persoonlijk contact!

Nieko Noordzij

info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05

onze kleding

Bedrijfskleding

Kleding heeft alles te maken met beeldvorming en het is belangrijk om daar aandacht voor te hebben. Onze bedrijfskleding is standaard een (heel licht gestreept) donker antraciet pak en wit overhemd met een stropdas waarin de bedrijfskleuren terugkomen. De vrouwelijke medewerkers dragen kleding die daarop aansluit in verschillende tenues. Casual kleding gebruiken we liever niet, aangezien dit de onderscheidende duidelijkheid van onze functie vermindert. 

Kleur kledingaccessoires

Afhankelijk van de situatie wisselen de mannen met regelmaat de stropdaskleur en de vrouwen de kleur van hun kledingaccessoires. Het lijkt een klein detail, maar we hebben in de afgelopen jaren gemerkt dat ook dit, zeker op de dag van de uitvaart, juist een verschil kan maken. 

SDG stropdaskleuren

Vragen? Direct persoonlijk contact!

Nieko Noordzij

info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05

verdrietig, maar ook een goed gevoel

Vaak wordt het tegen ons gezegd na een uitvaart. "Het is een verdrietige dag, maar we ervaren ook een goed gevoel nu alles in orde en stijl is verlopen."