Vragen? Neem contact met ons op!
De vraag die meer en meer de uitvaartzorg bereikt is om (delen van) de uitvaart duurzaam, mileubewust te organiseren. Steeds vaker kan aan deze vraag worden beantwoord.
Een 'groene' uitvaart werd tot voor kort door mensen nagestreefd die vanuit hun werk of interresses bezig zijn met de natuur. De nadruk lag dan bijvoorbeeld op de kist, die vrij moest zijn van biobelastende stoffen. Nu wordt de milieubewustheid almaar breder gedragen in de samenleving, mede door de klimaatproblemen, waar we in deze tijd voor staan.
Er zijn voor de diverse onderdelen van een uitvaart, benodigdheden te kiezen die bijdragen aan een duurzame uitvaart. Op dit moment is het belangrijk om vooraf tijdig deze aspecten in een wilsbeschikking vast te leggen. Vooral omdat nog in veel gebieden in Nederland niet alle elementen voor een duurzame uitvaart voorhanden zijn. Dit betekent dat er aanpassingen in de uitvaartorganisatie nodig zijn, die wel breed gedragen moeten worden door de nabestaanden.
Op deze website vindt u een samenvatting van de mogelijkheden. Nog meer informatie kunt u vinden op groeneuitvaart.nl
info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05
Het assortiment kisten die milieubewust zijn gemaakt, breidt zich steeds verder uit.. Bij de vervaardiging van deze kisten zijn geen synthetische of andere mileuschadelijke stoffen gebruikt. Zie onze kistencatalogus voor meer voorbeelden in de afdeling (ECO) natuurkisten.
Het laatstse aanbod in de milieubewuste kisten is de Loop Living Coocon. Zie voor meer info de website over deze bijzondere kist.
Als alternatief van hout kan karton als materiaal voor een uitvaartkist worden gebruikt. Zie meer informatie op faircoffins.
info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05
Het is niet verplicht om bij de lijkbezorging een kist te gebruiken. Als vervanging van de kist wordt een lijkwade of wikkeldoek gebruikt. De overledene wordt dan opgebaard op een zognaamde opbaarplank. Het geheel is basic en doelmatig, maar dit behoeft er zeker niet minder verzorgd uit te zien.
De overledene wordt open opgebaard op de opbaarplank. Op een later moment wordt een wikkeldoek aangebracht waarmee de overledene wordt omhuld en daardoor niet meer zichtbaar is. Deze omhulling heeft eigenlijk de zelfde functie als het sluiten van de kist. Er zijn diverse manieren waarop de wikkeldoek kan worden toegepast. Meer informatie kunt u vinden op www.wikkelgoed.nl
info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05
De natuurbegraafplaats past in het duurzaamheidsdenken. Maar het komt vooral overeen met de basisgedachte: dicht bij te natuur te leven en daarin ook na het overlijden in terug te keren. Na de begrafenis op een natuurbegraafplaats ontfermt de natuur zich over het graf. Het lichaam wordt weer een met de natuur. Een andere gedachte die veel mensen aanspreekt, is de onbepaalde grafduur. Het graf wordt niet na een vooraf gestelde tijdsduur, geruimd.
Er komen steeds nieuwe natuurbegraafplaatsen bij in Nederland. Zie voor meer informatie op: www.natuurbegraafplaatsenvanwaarde.nl
info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05
Niet alleen een begraafplaats maar ook een crematorium kan duurzaam zijn. Zelfs CO2-neutraal. Het crematorium 't Lief in Beesd is zo'n voorbeeld. Kijk voor meer informatie op ww.crematorium-beesd.nl.
info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05
Ook de elektrische milieubewust ontwikkelde rouwauto blijft niet achter. Op dit moment is bijvoorbeeld een Tesla rouwauto inzetbaar.
Het zijn niet alleen de materialen, maar het is ook de organisatie van de uitvaart, die de uitvaart duurzamer maakt. Zo kan worden overwogen minder vervoersbewegingen te maken, door een vaste locatie te kiezen van waaruit de plechtigheid en de uitvaart plaats kunnen vinden.
info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05
Een opbaring met alternatieve conserveringsmethoden is mogelijk met zogenaamde graszoden. De verkoelende werking van gras wordt veroorzaakt door koolstofassimilatie.Omdat gras warmte nodig heeft, wordt er warmte uit de omgeving onttrokken. Echter dit is een alternatief met beperkt resultaat. Als wordt aanvaard dat de duur van de opbaring korter is, en/of de kist eerder wordt gesloten, is dit een mogelijkheid om te overwegen. Soms wordt een wikkeldoek aangebracht of de uitvaart vindt vervroegd plaats.
De kleding waarin de overledene wordt opgebaard moet het liefst van natuurlijke producten zijn zoals wol, linnen en hennep. Nieuw gekochte kleding voor de opbaring is minder duurzaam dan al gedragen kleding. Sieraden of een bril worden niet met de overledene meegegeven. Kleine houten voorwerpen, tekeningen of foto's die zijn afgedrukt op gerecycled papier, kunnen wel meegegeven worden in de kist of een wikkeldoek.
Het meest duurzame alternatief is het zelf plukken van bloemen uit de eigen tuin of openbaar natuurgebied waar dit is toegestaan. Is dit niet mogelijk, dan kunt u zich bij de bloemist beperken tot Nederlandse seizoensbloemen. Bloemen die weinig gif en energie nodig hebben zijn anjers, alstroemeria’s , fresia’s en gerbera’s. Verder kunt u kiezen voor bloemen met keurmerken omdat die in ieder geval zijn gecontroleerd op milieuaspecten.
info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05
??
??
??
info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05
Een eco natuurkist is een veel gekozen kist waarbij de duurzaamheid gewaarborgd is. De gebruikte materialen zijn biologisch afbreekbaar.