Vragen? Neem contact met ons op!

078 69 184 05

Algemene uitvaartdiensten
Kerkelijke uitvaartdiensten
Verzorgen van herdenkingstoespraken
Gebruik van (nieuwe) rituelen
Muziek
Live muzikale impressie
(door Jan Noordzij)
Gedicht op maat 
(door Nieko Noordzij)

algemene uitvaartsdiensten

Verbindende teksten

Bij veel uitvaarten die wij verzorgen, is de afscheidssamenkomst opgebouwd uit toespraakjes, persoonlijke herinneringen die voorgedragen worden door familie / vrienden, en natuurlijk ook muziek die ten gehore gebracht wordt. Als uitvaartleider zorgen wij voor een goede opbouw en regie van deze bijeenkomst. Op een bij de situatie passende manier, verzorgen wij hierbij alleen de 'verbindende teksten: de opening en afronding, enz. De ene keer is dat heel persoonlijk en ontspannen, een andere keer zal een wat formelere benadering bij een familie passen.

Spreken

Wij verzorgen uit naam van de familie een toespraak / gelegenheidswoord. In een voorbereidend gesprek wordt zorgvuldig de inhoud daarvan overlegd. Soms krijgen we aantekeningen van een familie. Het gebeurt ook vaak dat men het aan ons overlaat en wij er zelf invulling aan geven naar aanleiding van de gevoerde gesprekken. Voor meer info zie 'Verzorgen van herdenkingstoespraken'. 

Presentatie

De wijze van presenteren is bij de algemene uitvaartdienst niet altijd hetzelfde. Afhankelijk van de situatie staan we keurig achter een katheder of lessenaar, maar het gebeurt ook dat we op verzoek de presentatie 'losser' doen, waarbij we vrij over het podium lopen. Deze vrijere vorm wordt als persoonlijker en meer ontspannen ervaren.

Vragen? Direct persoonlijk contact!

Nieko Noordzij

info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05

kerkelijke uitvaartsdiensten

Voorganger

De kerkelijke uitvaartdienst wordt inhoudelijk verzorgd door een predikant / pastoor / kerkelijk werker. In samenwerking met de voorganger dragen wij zorg voor de voorwaardenscheppende zaken die nodig zijn voor een kerkeljke dienst. 

Geen voorganger

Voor mensen die betrokken zijn bij een kerk of  geloofsgemeenschap, is het bij een overlijdenssituatie als vanzelfsprekend, dat de voorganger wordt gevraagd om invulling te geven aan de uitvaartdienst. Er zijn ook mensen die, om wat voor reden dan ook, afstand hebben genomen van een kerk of  geloofsgemeenschap, maar niet van het geloof. Zij vinden het daarom belangrijk dat er bij een overlijdenssituatie wel een religieuze dienst gehouden wordt.

In de loop der jaren hebben we, steeds op verzoek van een familie, tal van religieuze uitvaartdiensten gehouden, in aula's, crematoria en soms ook in een kerkgebouw. Voor meer info zie 'Verzorgen van herdenkingstoespraken'.

P.s. Spiritualiteit en zingeving zijn onderwerpen die al jaren onze persoonlijke interesse en aandacht hebben en waar we ook een vorming in genoten hebben.

Vragen? Direct persoonlijk contact!

Nieko Noordzij

info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05

Verzorgen van herdenkingstoespraken

Algemeen

In die situaties waarin geen voorganger spreekt of waarin geen persoonlijke bijdrage vanuit een familie geleverd wordt, voorzien wij in een toespraak / gelegenheidswoord. 

Voorbereiding

In een voorbereidend gesprek wordt zorgvuldig de inhoud van de toespraak samengesteld. Op basis van de contacten die inmiddels zijn ontstaan, zijn wij in staat om een passende metafoor te bedenken en er zo een mooi en waardevol geheel van te maken. Op tal van manieren hebben wij hier al invulling aan gegeven. Dan op een wat luchtige manier, dan weer meer vanuit een filosofische benadering.

Toespraak met aandacht voor spiritualiteit

De herdenkingstoespraak bij een algemene uitvaartdienst heeft heel duidelijk geen godsdienstig karakter. Overigens, er wordt soms wel een vorm van zingeving in aangebracht. "Het moet geen kerkdienst zijn, maar je mag wel 'iets' benoemen, want zo was vader / moeder", is een verzoek dat wij nogal eens krijgen. De ene keer volstaat een bewust stil moment waarin degenen die dat willen een stil gebed kunnen doen. De andere keer wordt alleen het Onze Vader gebeden, omdat degene die overleden is dat bij leven ook deed. Weer een andere keer verwerken we in het geheel een moment van bezinning, waarin een of meerdere levensthema's benoemd worden.

Religieuze toespraak / afscheidsviering

Wij zijn toegerust om ook te voorzien in een religieuze afscheidsviering. Daarbij vertegenwoordigen wij geen kerk of geloofsgemeenschap. Natuurijk weten wij ons aan te passen aan gewoonten en gebruiken die voor mensen belangrijk zijn. Duidelijk is dat wij ons 'eigen geluid' hebben, en in de verwoording zal dat  dat opgemerkt worden. In de uitvaartsituaties gaat het in de eerste plaats om aan te sluiten bij wie de overledene was en hoe hij / zij leefde en het geloof beleefde. Tijdens het voorbereidingsgesprek voor de afscheidsviering wordt vastgesteld welke vieringselementen gebruikt gaan worden. (Bijbellezing, gebeden, gezangen enz.) Wij krijgen vaak positieve reacties op de door ons verzorgde religieuze uitvaartdiensten.

Vragen? Direct persoonlijk contact!

Nieko Noordzij

info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05

gebruik van (nieuwe) rituelen

Rituelen bij algemene uitvaartdienst

Bij de algemene uitvaartdienst waarbij wij een toespraak verzorgen zijn mooie symbolieken en passende rituelen gewenst. Deze bedenken wij met als doel om het leven van de overledene te markeren, en aanwezigen een waardevol moment van afscheid te laten beleven. Dit kan zijn:

  • het op een speciale manier tonen van beelden of foto's
  • het live spelen / zingen we een muzikale impressie. (zie 'Muzikale impressie')
  • het uitvoeren van een bijzondere bloemengroet
  • het ontsteken van herdenkingskaarsen
  • het aanbrengen van kleine lichtjes op de kist door kleine kinderen (vaak achterkleinkinderen)
  • persoonlijke voorwerpen van de overledene onthullen (eventueel door een familielid) tijdens een toespraak

Vragen? Direct persoonlijk contact!

Nieko Noordzij

info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05

muziek

De juiste muziek

Muziek is en blijft een bijzonder fenomeen. Het roept herinneringen op, en maakt verleden soms weer even tastbaar. Oude cd's worden opgezocht, muziek waar de overledene van hield wordt opnieuw beluisterd. Of een muzieknummer waaraan een mooie herinnering  verbonden is, we gaan er opnieuw even voor zitten. Juist op de dag van de uitvaart, bij een laatste afscheid, speelt muziek een belangrijke rol. 

Live

Anders wordt het al als er bijvoorbeeld een muziekvereniging speelt, of er een koor komt zingen. Zeker als de overledene bij leven zelf heeft meegespeeld of meegezongen. Is er een mooier eerbetoon denkbaar dan live muziek te maken. Nog dichterbij komt het, als een kind of kleinkind een lied zingt, of live muziek maakt. Het hoeft dan niet eens foutloos te zijn, de emotie telt, dat wordt gevoeld, en daarom is het zo mooi en raken mensen ervan ontroerd.

Artiest / zanger

Er kan ook gekozen worden om een proffesionele zanger / artiest te vragen een nummer, dan wel de gehele muziale omlijsting te verzorgen. Wij dragen dan zorg voor de vereiste voorwaarden, zodat een optreden het juiste nivo kan krijgen die de zanger wenst. Dit resulteert in bijvoorbeeld het regisseren van een vleugel op locatie of tijdsruimte voor een repetitie en geluidsinregeling. 

Vragen? Direct persoonlijk contact!

Nieko Noordzij

info@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05

muzikale impressie (live)

Musicus

Jan Noordzij is naast zijn beroep als uitvaartverzorger bij velen ook bekend als organist en componist. (Voor meer info zie zijn persoonlijkje website.) Daardoor verzorgt hij met enige regelmaat een muzikale bijdrage tijdens een afscheidsdienst. 

Persoonlijk afscheidsmuziekstuk

Een muzikale impressie is een muziekstuk dat op maat wordt gemaakt / geïmproviseerd. Gebeurtenissen uit het leven van de overledene, gedachten en gevoelens tijdens de afscheidsdienst, ze krijgen op een muzikale manier vorm en worden bijna tastbaar. Het bijzondere ervan is dat een muzikale impressie ook een nieuwe herinnering maakt. Soms worden er tijdens het spelen van de muzikale impressie foto's getoond, dan wordt er bij de overledene een kaars aangestoken, dan weer is het gewoon stil en wordt er aandachtig geluisterd. Als er een muzikale impressie wordt gespeeld, wordt vooraf duidelijk gemaakt hoe de muziek wordt opgebouwd, en met welke bedoeling klanken worden gemaakt. 

Orgel / piano en sopraan

Jan kan bij een afscheidsdienst, samen met mezzosopraan Anne-Laure Dollié, livemuziek met zang verzorgen. Of het nu gaat om de psalmen / gezangen, klassieke muziek zoals een Ave Maria, Pie Jesu, enz., een improvisatie of meer populaire muziek, het kan allemaal. Jan maakt indien nodig de transcripties voor sopraan en orgel. Live muziek met zang is niet alleen persoonlijker, het biedt ook meer troost, beleving en verbinding. De reacties van mensen bij eerdere uitvaarten zijn zeer lovend. De live muziek wordt als bemoedigend en ontroerend ervaren, wat een absolute meerwaarde is!

Vragen? Direct persoonlijk contact!

Jan Noordzij

jan@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05

gedicht op maat

Dichter

Nieko Noordzij is naast uitvaartverzorger ook dichter. Zie voor meer informatie zijn persoonlijke website

Rouwkaart

Niet altijd is een passend gedicht te vinden wat het leven van de overledene weergeeft. Naar aanleiding van het eerste regelgesprek schrijft Nieko een passend gedicht. Niets is mooier dat er op een rouwkaart bijzondere woorden staan die herkenning oproepen en het leven van de overledene samenvat.

Plechtigheid

Juist tijdens een afscheidsdienst klinken vaak gedichten en worden poëzie regels geciteerd van (bekende) dichters. Ook voor dat moment schrijft Nieko regelmatig gedichten zodat unieke en nieuw geschreven woorden het leven van de overledene weerspiegelen. Daarnaast kunnen het ook bijzondere woorden van troost zijn. 

Vragen? Direct persoonlijk contact!

NIeko Noordzij

nieko@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05

rouwbloemen

Lorem ipsum

orem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.

Lorem ipsum

Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum. Nam quam nunc, blandit vel, luctus pulvinar, hendrerit id, lorem. Maecenas nec odio et ante tincidunt tempus. Donec vitae sapien ut libero venenatis faucibus. 

Lorem ipsum

Nullam quis ante. Etiam sit amet orci eget eros faucibus tincidunt. Duis leo. Sed fringilla mauris sit amet nibh. Donec sodales sagittis magna. Sed consequat, leo eget bibendum sodales, augue velit cursus nunc, quis gravida magna mi a libero. Fusce vulputate eleifend sapien. Vestibulum purus quam, scelerisque ut, mollis sed, nonummy id, metus. Nullam accumsan lorem in dui. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; In ac dui quis mi consectetuer lacinia.

Vragen? Direct persoonlijk contact!

Johan Noordzij

johan@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05

rouwvervoer

Lorem ipsum

orem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.

Lorem ipsum

Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum. Nam quam nunc, blandit vel, luctus pulvinar, hendrerit id, lorem. Maecenas nec odio et ante tincidunt tempus. Donec vitae sapien ut libero venenatis faucibus. 

Lorem ipsum

Nullam quis ante. Etiam sit amet orci eget eros faucibus tincidunt. Duis leo. Sed fringilla mauris sit amet nibh. Donec sodales sagittis magna. Sed consequat, leo eget bibendum sodales, augue velit cursus nunc, quis gravida magna mi a libero. Fusce vulputate eleifend sapien. Vestibulum purus quam, scelerisque ut, mollis sed, nonummy id, metus. Nullam accumsan lorem in dui. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; In ac dui quis mi consectetuer lacinia.

Vragen? Direct persoonlijk contact!

Johan Noordzij

johan@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05

bijzondere locaties

Lorem ipsum

orem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.

Lorem ipsum

Etiam rhoncus. Maecenas tempus, tellus eget condimentum rhoncus, sem quam semper libero, sit amet adipiscing sem neque sed ipsum. Nam quam nunc, blandit vel, luctus pulvinar, hendrerit id, lorem. Maecenas nec odio et ante tincidunt tempus. Donec vitae sapien ut libero venenatis faucibus. 

Lorem ipsum

Nullam quis ante. Etiam sit amet orci eget eros faucibus tincidunt. Duis leo. Sed fringilla mauris sit amet nibh. Donec sodales sagittis magna. Sed consequat, leo eget bibendum sodales, augue velit cursus nunc, quis gravida magna mi a libero. Fusce vulputate eleifend sapien. Vestibulum purus quam, scelerisque ut, mollis sed, nonummy id, metus. Nullam accumsan lorem in dui. Cras ultricies mi eu turpis hendrerit fringilla. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere cubilia Curae; In ac dui quis mi consectetuer lacinia.

Vragen? Direct persoonlijk contact!

Johan Noordzij

johan@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05

vul hier een titel in

Titel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.

Titel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.

Titel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.

Vragen? Direct persoonlijk contact!

Johan Noordzij

johan@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05

vul hier een titel in

Titel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.

Titel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.

Titel

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem.

Vragen? Direct persoonlijk contact!

Johan Noordzij

johan@sdgdienstenverlening.nl
078 69 184 05

livemuziek
ontroerend

Jan Noordzij treedt als organist regelmatig op samen met een mezzo-sopraan. Ook bij uitvaarten. Een live gezongen "Abide with Me" de lievelingsspalm of een song, het zorgt voor een bijzonder en ontroerend moment tijdens de afscheidsplechtigheid.