Leef op Tijd

Nieko Noordzij, naast uitvaartverzorger ook dichter, brengt zijn vijfde dichtbundel uit: Leef op Tijd - Filosofische poëzie over onze tijdelijke aanwezigheid. Hij schrijft zijn poëzie zoals we dit van hem gewend zijn in zijn vorige dichtbundels: verrassend, nadenkend, beschouwend. 

Noordzij   Leef op Tijd

Het leven is zo voorbij. Hoe vaak zeggen we dit niet tegen elkaar, zeker als de leeftijd vordert. Dit legt meteen de vinger op de plek die aandacht verdient. Namelijk: wij zijn hier maar tijdelijk. Zelfs als je een hoge leeftijd bereikt, dan is nog vaak de ervaring dat het leven voorbij gevlogen is. 

Zijn 50ste verjaardag was de aanleiding om deze dichtbundel te schrijven. Nieko: “Je hebt inmiddels al de nodige levenservaring opgedaan en je weet dat de kans heel klein is dat je nog eens 50 jaar kan beleven. Dit brengt je bij de tijdelijkheid van het leven. Je leeftijd krijgt dan een andere dynamiek.” De dichtbundel bevat, hoe kan het ook anders, vijftig gedichten die filosoferen over de tijdelijkheid van het leven.

Bij zo’n balansmoment werd hij doordrongen van het feit dat het zeer belangrijk is om de tijd van je leven dan ook echt te leven. Te leven vanuit je hart, overeenkomstig je persoonlijke talenten en je ambities. Nieko: “Wacht niet te lang met echt te leven i.p.v. geleefd te worden door (onbewust) aangeleerde regels, denkpatronen en gewoontes die misschien niet helemaal bij je passen.”

Een ander feit is dat Noordzij Uitvaartverzorging bij het uitkomen van deze dichtbundel 25 jaar bestaat. Ook dit is een bijzondere mailpaal. Het uitvaartwerk van al die jaren heeft Nieko persoonlijk gevormd en hem aangezet om er alles aan te doen om echt te leven. In de poëzie van deze bundel zult u dit proces tussen de regels door tegenkomen.

Leeftijd klinkt anders als je het woordje op ertussen zet. Leef op tijd, de titel van deze nieuwe dichtbundel. Enerzijds mag je het opvatten als een strikte regel, want zonder tijd kan je niet leven. Anderzijds is het vooral een appel, een uitdaging en vooral een welgemeend advies. De gedichten filosoferen over dit thema.

U kunt de dichtbundel ‘Leef op Tijd’ bestellen in iedere (online) boekhandel of via de persoonlijke site van Nieko Noordzij, ga in het menu naar 'boekenbestelpagina'. 

Geschreven door

Nieko Noordzij

nieko@noordzijuitvaartverzorging.nl

Deel dit blog op: