Geven we u voldoende stem?

Na mijn overstap naar uitvaartleidster bij Noordzij Uitvaartverzorging zeggen mensen soms tegen mij dat het wel een heel andere functie is. Enerzijds is dit zo, maar anderzijds zijn er in figuurlijke zin zeker ook overeenkomsten.

Als logopediste heb ik veel verschillende mensen ontmoet met nog veel meer verschillende stemmen.

Een stem kan hees zijn of geknepen, schor of juist helder, sonoor. Een stem kan hoog klinken of juist heel laag. Door middel van de stem kunnen we ons uiten door te zingen, te huilen, te schreeuwen, te fluisteren. Of te zwijgen.

In de klank van de stem en de manier van stem geven, komt de persoonlijkheid naar voren. Soms is deze door de emoties of de spanningen tijdelijk verstikt. Of staat deze onder druk. Als logopediste heb je hier oog en oor voor en door ontspanning en contact met de ademhaling, ga je op zoek naar een nieuw geluid.

Hebt u er wel eens bij stil gestaan hoeveel uitdrukkingen er over de stem gaan? Vaak klinkt de onderliggende emotie er in door. 

  • “Het vliegt me naar de strot”
  • “Ik heb een brok in mijn keel”
  • “Ik kan geen woord meer uitbrengen”
  • “Wie zwijgt stem toe”

Graag wil ik u als uitvaartbegeleidster ook goed verstaan en gehoor geven aan uw stem. Luisteren naar wat u werkelijk zegt, al blijven de woorden wel eens in de keel steken door het verdriet en de emoties. Ruimte en aandacht en het samen “doorademen” zou een begin kunnen zijn.

Geschreven door

Ineke Nelemans

ineke@sdgdienstenverlening.nl

Deel dit blog op: