'Familie uitvaart'

Hoe bijzonder is het om als beginnend uitvaartleider het hele proces van de uitvaart van je schoonmoeder te mogen begeleiden, samen met haar kinderen. In samenwerking met Nieko Noordzij.

We hebben de kans gehad om als familie keuzes te maken die moeder recht doen. Doordat zij ons de ruimte heeft gegeven zelf invulling te geven aan het geloofsgedeelte in de afscheidsbijeenkomst, konden wij deze verweven met nieuwe inzichten en zienswijzen van de nakomende generaties. Die van de kinderen en de kleinkinderen. 

Nieko Noordzij heeft dit prachtig verwoord in zijn overweging. Elkaar verstaan door je eigen vertrouwde blik eens op iets anders te richten. “Werp je netten eens aan de andere kant van de boot”. Mogelijk bedoelen we dan hetzelfde. Of we komen met elkaar in gesprek en verstaan elkaar; putten we uit dezelfde Bron en ontstaat er opnieuw verbinding.

Terugkijkend op deze bijzondere week, staat mij het moment van het uitdragen van mijn schoonmoeder vanuit het hospice nog helder voor ogen. Het was al donker. Ik mocht haar voorgaan door voor de rouwauto uit te lopen, terwijl de familie haar liet gaan. Dit was voor ons allemaal een emotioneel en onvergetelijk moment. Daarnaast ben ik erg dankbaar dat ik kon aangeven dat zij in haar eigen huisje opgebaard kon worden. Nog even THUIS kunnen zijn, na een abrupt vertrek naar het ziekenhuis en hospice, alles binnen twee weken, is heel heilzaam geweest. Ieder kon op zijn eigen wijze afscheid nemen en elkaar ontmoeten.

Voor mij persoonlijk was dit een onverwacht, rijk en dierbaar begin van mijn nieuwe werk.

Geschreven door

Ineke Nelemans

ineke@noordzijuitvaartverzorging.nl

Deel dit blog op: