Muzikale impressie bij de uitvaart

Pianoklavier 2

Vrijwel bij elke uitvaart klinken toespraken en worden gedichten voorgedragen. Echter, waar woorden ophouden, gaat muziek verder.

CD's: Muziek is en blijft een bijzonder fenomeen. Het roept herinneringen op, en maakt verleden soms weer even tastbaar. Oude cd's worden opgezocht, muziek waar de overledene van hield wordt opnieuw beluisterd. Of een muzieknummer waaraan een mooie herinnering aan verbonden is, we gaan er opnieuw even voor zitten. Juist op de dag van de uitvaart, bij een laatste afscheid, speelt muziek een belangrijke rol. Echter, hoe mooi, hoe waardevol ook, het is geen live muziek.

Live: Anders wordt het al als er bijvoorbeeld een muziekvereniging speelt, of er een koor komt zingen. Zeker als de overledene bij leven zelf heeft meegespeeld, of meegezongen. Is er een mooier eerbetoon denkbaar dan live muziek te maken. Nog dichterbij komt het, als een kind of kleinkind een lied zingt, of live muziek maakt. Het hoeft dan niet eens foutloos te zijn, de emotie telt, dat wordt gevoeld, en daarom is het zo mooi en raken mensen ervan ontroerd.

Live muziek op maat door Jan en Nieko: Echter, bij heel veel uitvaarten komt geen muziekvereniging, of koor, of zijn er geen familieleden die iets muzikaals kunnen brengen. En toch had degene die overleden is ook zijn of haar levensverhaal. Daarom hebben wij, als er in een aula een vleugel/piano of orgel staat, meerder keren tijdens een uitvaart een 'muzikale impressie' gespeeld. Een muzikale impressie is een muziekstuk dat wij op maat maken/improviseren. Doordat wij tijdens het uitvaartwerk steeds dichterbij mensen komen, lukt dat ook. Gebeurtenissen uit het leven van de overledene, gedachten en gevoelens, ze krijgen op een muzikale manier vorm en worden bijna (weer) tastbaar. Tijdens de samenkomst heeft al muziek door middel van cd's geklonken, en zijn er al persoonlijke woorden uitgesproken. Dan is daar het moment voor de muzikale impressie! Live muziek voor dat moment. Het bijzondere ervan is dat een muzikale impressie ook een nieuwe herinnering maakt. Soms worden er tijdens het spelen van de muzikale impressie foto's getoond, dan wordt er bij de overledene een kaars aangestoken, dan weer is het gewoon stil en wordt er aandachtig geluisterd. Als wij een muzikale impressie spelen, wordt vooraf duidelijk gemaakt hoe de muziek wordt opgebouwd, en met welke bedoeling klanken worden gemaakt.

Een muzikale impressie bij de uitvaart (op orgel of piano/vleugel), muziek op maat gemaakt voor dat moment, muziek die de naam krijgt van de overledene, het is en blijft bijzonder! 

 

   content pastorale p5800 orgel      vleugel