Babyuitvaarten

Een apart onderdeel van het uitvaartwerk zijn de babyuitvaarten en daarom deze extra pagina. Je wil er niet aan denken, maar soms betekent voor mensen de geboorte van een kindje afscheid nemen. Als een kindje levenloos geboren wordt, of korte tijd na de geboorte overlijdt, verandert een welkom in loslaten.

Ook uitvaart bij zwangerschap minder dan 24 weken: Bij de wet is een begrafenis of crematie van de baby verplicht na een zwangerschapsduur van ten minste 24 weken. Bij een zwangerschapsduur van minder dan 24 weken, gelden geen wettelijke verplichtingen. Belangrijk is om te weten dat altijd een uitvaart mogelijk is. Dus ongeacht in welke week (1 t/m 24) van de zwangerschap de foetus / baby is overleden. Ook als de foetus / baby voor de 24ste week van de zwangerschap is overleden, is het toch belangrijk om een uitvaart te overwegen. De keuze om hiertoe over te gaan biedt ouder(s), voor nu en voor later, beter de gelegenheid om het verdriet een plaats te geven.

Gesprek vooraf: In de afgelopen jaren hebben wij heel wat situaties meegemaakt, waarbij we een gesprek hebben gehad met de ouders, nog voordat hun kindje (levenloos) geboren wordt. Zij belden ons naar aanleiding van een gesprek met een arts of verloskundige, die had vastgesteld dat de baby niet meer in de moederschoot leeft. De ouders worden door ons zo goed mogelijk geïnformeerd, en vaak gebeurt het dat zij, als ze later naar het ziekenhuis gaan voor de bevalling, het kleine foetuskistje (24 cm) al meenemen.

Foetuskistje 25 cm Foetuskistje 25 cm

Aangifte bij burgerlijke stand: De geboorte van een levenloos kindje kan aangegeven worden bij de burgerlijke stand van desbetreffende plaatselijke gemeente waar het kindje geboren is. Dit houdt in dat het kindje een naam meegegeven kan worden. Wanneer een kindje levenloos is geboren, of wanneer een pasgeboren kindje is overleden voordat de aangifte van de geboorte is gedaan, wordt geen akte van geboorte opgemaakt. Er wordt dan een overlijdensakte opgemaakt, waarin staat dat het kind op het moment van aangifte niet in leven is. Voor een kindje jonger dan 24 weken wordt, bij besluit tot een begrafenis/crematie, door de burgerlijke stand een document (verlof) opgemaakt, waarmee tot een uitvaart mag worden overgegaan. Voor het opmaken van dit document heeft de burgerlijke stand een formulier nodig waarin een arts aangeeft dat het kindje voor de 24e zwangerschapsweek is geboren.

Koeling voor klein kistje: Voor een kindje waarbij de zwangerschap langer heeft geduurd, tot 9 maanden, of een kindje dat enkele dagen heeft geleefd beschikken wij over een klein kistkoelinkje. Hierdoor is het mogelijk om het kindje nog enkele dagen (thuis) op te baren.

Teksten: Voor ouders die besluiten rouwkaartjes te versturen hebben we teksten en gedichten beschikbaar. Deze kunt u hier downloaden: Teksten en gedichten voor het baby-rouwkaartje

Kinderkistjes: De volgende type kinderkistjes hebben wij altijd op voorraad:

Babykistje 2 Wit, roze, of blauw (in de maten 40 cm en 60 cm)

Babykistje 1 Bekleed met bedje in roze en blauw (60 cm)

Babykistje 3 Rieten mandje (in de maten 25 cm, 40 cm en 60 cm)